Tvrdý či mäkký matrac. Ako si zvoliť správne?

Tvrdý či mäkký matrac. Ako si zvoliť správne?

Rozmýšľate, že vymeníte starý matrac za nový alebo trpíte nekvalitným spánkom? Ktorý je lepší? Tvrdý matrac alebo mäkký matrac? My vám pomôžeme vybrať ten správny matrac.

Ako zistiť či máte správny matrac

Správny matrac je taký, pri ktorom sa budíte dobre oddýchnutý, vyspatý a nebolí vás celé telo. Nesprávny matrac, ktorý je preležaný alebo nesprávne zvolená jeho tvrdosť, môžete časom pociťovať nepriaznivé následky na vašom tele. Bolesť chrbta a kĺbov, mrzutá nálada a minimálna energia do nového dňa. Toto sú riziká pri nesprávne zvolenom matrace. Poďme sa pozrieť ako by to malo vyzerať.

Pri výbere matracu treba zvážiť určité faktory podľa ktorých môže byť výber matracu ovplyvnený a to je výška, hmotnosť a vek budúceho užívateľa matracuSprávny matrac by mal byť o 20 - 25 cm dlhší ako telesná výška a šírka matraca závisí od typu postele. Pri jednolôžkovej je to 90 cm a pri dvojlôžkovej je to 80 cm. Najvýznamnejšie kritérium pri výbere matraca je jeho tvrdosť. Tvrdosť matraca sa delí podľa tvrdosti od najmäkších, cez stredne tvrdých až po tie najtvrdšie až extra tvrdý matrac.

Pre koho je mäkký matrac a pre koho tvrdý matrac?

Mäkký matrac je pre ľudí, ktorí majú ľahšiu váhu. Preferujú ho väčšinou ženy, osoby s bolesťami kĺbov a starší ľudia. Napomáha uvoľniť svalstvo počas spánku.Ak spávate na boku mäkký až stredne tvrdý matrac poskytne potrebnú oporu vášmu telu.

Tvrdý matrac je pre ľudí s vyššou váhou, ktoré poskytujú telu väčšiu oporu. Môžu vytvárať príliš veľký tlak na určité body tela, čo môže viesť k nepohodliu.
Preferujú ho väčšinou muži. Pre ľudí, ktorí spávajú na bruchu alebo v noci striedajú rôzne polohy, tak stredne tvrdý matrac je ideálna voľba.

V konečnom výsledku však neexistuje správne tvrdenie, ktorý matrac je lepší. Správny matrac je taký, ktorý bude sedieť podľa vašich preferencií vám a budete sa cítiť oddýchnutý.

Tvrdosť sa označuje skratkami a pri označení platí, čím vyššie číslo, tým väčšia tvrdosť.
Tu je tabuľka tvrdosti matracov:

T1 - mäkký matrac do 60 kg
T2 - stredne mäkký matrac 50 - 80 kg
T3 - stredne tvrdý matrac 70- 110 kg
T4 - tvrdý matrac 90 - 130 kg
T5 - extra tvrdý matrac Nad 130 kg

Aké faktory znižujú životnosť matraca?

  • nesprávne zvolená tvrdosť matraca - ak je nesprávne zvolená tvrdosť matraca podľa hmotnosti do značnej miery veľmi ovplyvňuje životnosť a kvalitu matraca.
  • nevhodný typ roštu - nesprávne zvolený rošt k matracu môže matrac rýchlejšie zdeformovať.

Nech si už vyberiete akokoľvek, veríme, že správne a zdravo a hlavne podľa vašich preferencií. Ak stále váhate s výberom toho správneho matraca, budeme radi ak sa obrátite práve na nás a my vám radi poradíme so správnym výberom. 

Podobné články: