Tehotenstvo a kvalitný spánok

 02.13.2022   Matka a dieťa
Tehotenstvo a kvalitný spánok

Dostatočný spánok pre budúce mamičky je nesmierne dôležitý. Nespavosť ich môže tak isto statočne potrápiť. Rastúce bruško, zvyšujúca sa hmotnosť či hormonálne zmeny sú dôvodom, prečo je kvalitný spánok u väčšiny budúcich mamičiek v nedohľadne. Ako teda v tehotenstve spať? 

Tehotenstvo je najkrajším momentom v živote každej ženy. Prináša však mnoho zmien, na ktoré si musí žena vytvoriť nový režim a spôsob. Zlý spánok v tehotenstve je strašiakom každej budúcej mamičky. Pre väčšiu bezpečnosť svojho zdravia vám prinášame rady, ako mať pokojný spánok.

Relaxujte 

Zvýšená potreba spánku počas tehotenstva je dôležitejšia ako kedykoľvek predtým. Ak sa necítite dobre a potrebujete oddych, tak si doprajte spánok aj počas dňa. Spite toľko koľko potrebujete a počúvajte svoje telo. Spánok je pre telo naozaj dôležitý. Nabíja telo energiou a dodáva pozitívnu náladu. A toto budúce mamičky potrebujú.

Správna spánková poloha 

Aj spôsob spánku môže ovplyvniť vaše zdravie. Spánok v správnej polohe pomôže skvalitniť život budúcej mamičke. Spánkové polohy na aké bola žena zvyknutá pred tehotenstvom sa môžu veľmi rýchlo zmeniť.

Ak ste skúšali spánok na bruchu, určite ste zistili, že táto poloha nie je vôbec možná. A čo spánok na chrbte? Ani táto poloha, nie je práve najlepšia, pretože môže prispieť k nevoľnostiam alebo pocitu dusenia. Najlepšou možnosťou je, skúsiť spať na boku. Najlepšie však na ľavej strane. Táto poloha pomáha nielen vášmu telu, ale aj dieťaťu. Obličky sú odľahčené a ľahšie odvádzajú toxíny z tela. V tejto polohe sa dostávajú lepšie živiny cez placentu k dieťaťu a plod sa účinne zásobuje krvou.

V neposlednom rade pre kvalitný spánok v tehotenstve je nevyhnutné vybrať správny matrac a tehotenský vankúš. Zvážte kúpu matraca, ak ten váš starý je už preležaný alebo sa na ňom necítite dobre. Pri výbere vankúša odporúčame veľký tehotenský vankúš, ktorý poskytuje pohodlie počas spánku a zmierňujú bolesti chrbta a bruška.

Vhodná strava 

S pribúdajúcim bruškom bude rásť aj nevoľnosť počas spánku. Správna životospráva môže výrazne pomôcť.
Viete ako sa vysporiadať s nevoľnosťou?

  • Skúste jesť častejšie v menších porciách - zaraďte potraviny bohaté na bielkoviny a nezabúdajte aj na kvalitný prísun vody.
  • Čaj na spánok - vyskúšajte zázvor, ktorý zvyšuje tvorbu žalúdočných štiav a pomáha vyrovnať PH kyselín. Stačí ho nastrúhať a zaliať vriacou vodou.
  • Nechoďte spať nalačno - dôležité je nemať prázdny žalúdok pred spaním. Ak sa však stane, stačí si dať niečo malé (kúsok jablka, zdravú sušienku).
  • Nepite kávu - káva sa počas tehotenstva neodporúča. Neprospieva ani vám a ani dieťatku. Skúste ju vynechať, namiesto toho si doprajte bezkofeinový nápoj z čakanky.
  • Pred spaním sa nadýchajte čerstvého vzduchu - vhodné je miestnosť vyvetrať alebo výrazne môže pomôcť aj 10 minútová prechádzka. 

Cvičenie 

Pred spaním je najlepšie vytvoriť si rutinu, ktorú budete robiť pravidelne. Skúste si nájsť čas na cvičenie, ktoré pomáha skvalitniť spánok. Môžete zvoliť jógu pre tehotné ženy alebo strečing. Silové cvičenie je najlepšie zvoliť doobeda. Výrazne zlepšuje cirkuláciu krvi. Takéto cvičenie však necvičte pred spaním, pretože človeka nabudí a môže vytvoriť neželaný efekt, ktorý nechcete dosiahnuť. A to je zlý spánok. 

Príprava na spánok 

Pred samotným spaním, skúste v miestnosti nabudiť správnu atmosféru. Pre výrazne zlepšenie spánku môže pomôcť aromaterapia. Do difúzera stačí dať oleje, ktoré sú vhodné na spánok. Levandula a medovka upokojujú nervy a zaručujú kvalitný spánok. Výrazne môže pomôcť aj čaj na spánok a to vo forme zázvoru alebo medovky. Pre lepšie zaspávanie, skúste čítať knihu alebo sa môžete zhovárať s bábätkom. Takto si zlepšujete púto medzi vami. Aj ideálna teplota v izbe hrá veľmi veľkú roľu. Hlavne nech sa cítite príjemne. 

Podobné články: