Zóny matraca. Viete aké sú?

Zóny matraca. Viete aké sú?

Chcete, aby váš spánok bol kvalitný? Vedeli ste, že matrace majú zóny?  Pre koho je aká zóna vhodná? A pre koho nie? To sa dozviete ďalej v článku.

Spánok je pre ľudské telo veľmi dôležitý. Ovplyvňuje naše fyzické aj psychické zdravie. Dodáva nášmu telu príliv energie, regenerácie a relaxu. 

Najväčším nepriateľom spánku je stres, preto by ste sa mu mali čo najviac vyvarovať. Nedostatok spánku môže spôsobiť aj iné zdravotné problémy ako oslabenie imunitného systému, spomalenie metabolizmu, zlú koncentráciu alebo nervozitu.

Spánok ovplyvňuje nielen miesto kde spíme, ale aj posteľ, vankúš, paplón a matrac, na ktorom ležíme. 

Pre kvalitný spánok je potrebný kvalitný matrac. Správny výber matracu pomáha nielen spánku, ale aj celkovému zdravotnému stavu, ako je vývin chrbtice, celková psychická pohoda a regenerácia celého tela. Kvalita matracu závisí od tuhosti a materiálu, z ktorého je vyrobený. Nesprávny výber alebo používanie opotrebovaného matracu môže spôsobiť bolesť chrbta, bolesť krčnej chrbtice alebo iné zdravotné problémy.

Kvalitný matrac = kvalitný spánok

Čo znamenajú zóny pri matracoch?

Zóny sú miesta s tuhosťou matraca na jeho jednotlivých častiach. Rôzne zóny zodpovedajú oblastiam, na ktoré je vyvinutý tlak ľudským telom. 

Zóny matracov poznáme 3, 5, 7 (minimum sú 3 zóny a 7 je maximum).

Zóna 3 je primárne navrhnutá tak, aby poskytovala dodatočnú oporu pre dolnú časť chrbta a zároveň zachovávala pevnosť na celom zvyšku tela.

Zóna 5 ponúka podporu pre hlavné oblasti tela a poskytuje vynikajúce vyrovnanie a úlavu tlaku tam, kde to potrebujete. Zóny sú určené hlavne pre hlavu, ramená, kríže, stehná a chodidlá.

Zóna 7 ponúka podobné možnosti ako pri 5 - zónovom. 

Čím viac zón, tým väčší komfort pri spánku. Každý druh zóny sa líši mäkkosťou a tuhosťou. 

Zóny pomáhajú udržať telo v prirodzenej polohe.

Počet zón matraca určuje v akých oblastiach je matrac schopný sa prispôsobiť anatómii tela a následne ju kopírovať. Matrace so zónami pomáhajú zabraňovať preležaninám v miestach najväčšej záťaže.

Pre koho sú vhodné zónové matrace?

Zónové matrace sú vhodné pre ľudí, ktorí potrebujú kvalitný spánok, majú problém s bolesťou chrbtice, bolesťou krčnej chrbtice alebo problémy s pohybovým aparátom. Matrac so zónovým materiálom je vhodný nielen pre ľudí so zdravotnými problémami, ale aj pre ľudí, ktorí chcú predísť týmto zdravotným ťažkostiam.

Pre koho sa zónové matrace neodporúčajú?

Zónové matrace nie sú vhodné pre deti, pretože ich telo ešte nie je dostatočne vyvinuté a zóny by zle podopierali partie na tele. Pre deti sa preto odporúčajú matrace v jednej tuhosti.

Podobné články: