Ako vybrať matrac do detskej postieľky?

Ako vybrať matrac do detskej postieľky?

Kvalitný spánok je dôležitý nielen pre dospelého jedinca, ale aj pre dieťa. A práve preto by už od narodenia malo dieťatko spať na správnom matraci a dbať na jeho zdravie. Preto je dôležité venovať pozornosť výberu toho správneho detského matraca. My vám pomôžeme na čo sa zamerať. 

Čomu by ste mali venovať najväčšiu pozornosť?

Matrac by mal dieťaťu poskytovať oporu chrbtice a v neposlednom rade aj stabilizovať jeho telo. Počas rastu dieťaťa sa však požiadavky na detský matrac menia. 

Tak ako vybrať ten správny matrac do postieľky?

Pri výbere detského matraca by ste mali dbať hlavne na bezpečnosť dieťaťa, s ktorou súvisia aj ďalšie faktory:

  • Tuhosť matraca - Toto je ovplyvňujúci faktor, na ktorý by sa mal klásť veľký dôraz. Mäkký matrac zvyšuje riziko vzniku skoliózy a nebezpečenstvo udusenia, preto sa odporúčajú matrace s tvrdším povrchom. Hlavne u novorodencov by mal byť matrac prispôsobený správnym potrebám, pretože ich chrbtica je vo vývoji a mäkkosť matraca môže zdeformovať ich chrbticu. Správnou voľbou pri výbere matracu pre dieťa je obojstranný matrac. Tvrdšia strana matracu je vhodná pre novorodencov a matrac s mäkkšou stranou pre deti od 7 -10 mesiacov. Táto voľba matracu nám príde veľmi dobrým riešením, ak nechcete vkladať veľa času a financií do kúpy matracu.
  • Priedušnosť - Správna priedušnosť matraca zaistí stálosť prirodzenej telesnej teploty. Takýto matrac správne odvádza vlhkosť a vaše dieťa sa nebude potiť a ani zbytočne prehrievať. Preto je veľmi dôležitá aj priedušnosť matraca. Nechcete predsa, aby sa vaše dieťa zle cítilo.
  • Rozmery - Matrac by mal dokonale vypĺňať celý priestor detskej postieľky, aby nedošlo k zraneniu bábätka. Najlepšie je kupovať matrac spolu s postieľkou. Ak však budete kupovať matrac zvlášť, treba dôkladne zmerať rozmery postieľky, v ktorej bude matrac.
  • Správna kvalita - Kto by nechcel pre svoje dieťa to najlepšie? Ak vyberáte detský matrac, dbajte na to, aby mal matrac certifikát kvality a aj doklady o pôvode materiálov. Bezpečnosť je na prvom mieste.

Ako vybrať materiál?

Pri výbere detského matraca môžete vyberať z viacerých tipov materiálov. Medzi prírodný materiál sa radí kokosový matrac, ktorý je hypoalergénny a antibakteriálny. Ďalšou možnosťou prírodného matracu je pohánkový matrac. Matrace z pohánky sú vzdušné a hypoalergénne. Pohánková vrstva môže zabezpečiť telu jemnú masáž a zlepšovať krvný obeh.
Matrace z PUR peny sú veľmi pevné a ľahké. Veľmi dobre cirkulujú vzduch vďaka ich vzdušnosti. Ich jadro poskytuje detičkám dostatočnú oporu, hlavne pre chrbát. Tieto matrace nájdete aj u nás. 

Pre deti nie je vhodná pamäťová pena, pretože by to mohlo viesť k deformácií detskej chrbtice. 

Čo ak dieťa z postielky už vyrastie?

Ak dieťa vyrastie, treba vymeniť postieľku za klasickú posteľ. Niektoré detské postieľky so sťahovacou bočnicou majú odnímateľnu stranu bočnice pre prípad, ak dieťa vyrastie, tak im ju môžete dať dole. Ak sa však rozhodnete vybrať novú posteľ, tak štandardné rozmery detskej postele sú 90x200 centimetrov. Deťom do 12 rokov sa neodporúča matrac s pamäťovou penou, kvôli predídeniu zdravotných ťažkostí.

Ako chrániť povrch matraca?

Treba zamedziť prenikaniu vlhkosti do matraca. Najlepšie by bolo vybrať matrac už s poťahom, ktorý je ľahko snímateľný a dá sa vyprať. U väčších detí, ktoré sa učia spať bez plienok, môžete zvoliť nepremokavý chránič matracu.

Zdravie vášho dieťaťa by malo byť prvoradé a preto dbajte na kvalitný výber detského matracu. S výberom vám vieme pomôcť aj my na www.matracelema.sk. Neváhajte sa nám ozvať. Sme tu vždy pre vás.

Podobné články:

1Komentáre

    • Avatar
      Majka

      Dobrý deň ....chcela by som poprosiť poradiť.....hľadám vankúš pre syna .má 6 rokou.ako každé dieťa sa v posteli krúti,takže spì v každej polohe....viete mi odporučiť vankúš pre takto malé dieťa,? dakujem.