Pamäťové, penové, taštičkové matrace. Ktorý je pre koho vhodný?

 01.31.2022   Ako vybrať matrac
Pamäťové, penové, taštičkové matrace. Ktorý je pre koho vhodný?

Na trhu je toľko typov matracov, že je niekedy ťažké si vybrať a rozhodnúť sa pre ten správny. Preto sme sa vám to rozhodli uľahčiť a pomôcť s ich správnym výberom.

Nesprávny výber matracu, ako isto viete, vám môže narobiť zdravotné ťažkosti, ako problémy s chrbticou alebo nedostatočný oddych. Ak však zvolíte správny matrac vaším požiadavkám, tak sa nemusíte báť o svoje zdravie. Každý materiál matracu má svoje vlastnosti a zóny, ktoré však nemusia vyhovovať každému. Preto pri kúpe matracu sa treba zamerať na určité faktory.

Tak ako teda vybrať ten správny matrac a pre koho je vhodný?

Pamäťové matrace - Tento typ matracu obsahuje v sebe pamäťovú penu, ktorá pomáha podoprieť telo v anatomicky správnej polohe. Matrac prirodzene kopíruje vaše telo a v žiadnej partii tela nevytvára protitlak. Pamäťová pena býva často označovaná často ako aj lenivá pena, kvôli pomalému efektu jej návratu do pôvodného tvaru. Matrac s pamäťovou penou, je vhodný hlavne pre starších ľudí. Môže byť nápomocný pre váš zdravotný stav, na kĺby, pretože nevytvára podtlak a netlačí na ne. Veľmi pozitívne ovplyvňuje aj krvný obeh, čo môže pomôcť k lepšej kvalite spánku.

Ďalším benefitom je kľudnejší spánok na veľkom dvojmatraci, pretože sa neprenáša pohyb partnerov z jednej strany matraca na druhý. Ak ste zástancom tvrdšieho matraca, tak matrac z pamäťovej peny - pre vás nebude vhodný. 

Penové matrace - Pri výbere penového matracu musíte dbať na to z akého materiálu ho chcete mať. Sú väčšinou vyrobené z niekoľkých druhov materiálu. Pur pena ide o matrace s polyuretánových pien. Medzi najväčšie výhody patrí vysoká elasticita, priedušnosť, ľahké tvarovanie a pevnosť. HR alebo aj studená pena majú veľmi dobrú pružnosť. Je vzdušná a vyznačuje sa aj dlhou životnosťou, ale nie je vhodná do miestnosti, kde je vlhko.Penové matrace sú vhodné pre ľudí, ktorých trápia alergie. Poskytujú hlavne dostatočnú oporu chrbtice a optimálny komfort. Sú veľmi pohodlné, odolné a ľahko sa prispôsobujú telu.
Pod penové matrace sa najviac hodia pružné lamelové rošty a látkové rošty.

Taštičkové matrace - Asi sa pýtate ako rozoznať taštičkový matrac? Tento typ matracu má v sebe jadro, v ktorom sú taštičky vedľa seba na husto naskladané. Každá jedna pružina reaguje samostatne na stlačenie spôsobené hmotnosťou. Celkovo tento taštičkový matrac je dvojnásobné ťažší, ako napríklad penový matrac. Je to z toho dôvodu, že obsahuje v sebe veľké množstvo pružiniek. Vyznačujú sa vysokou priedušnosťou, dlhou životnosťou a nižším rizikom množenia sa roztočov. Veľmi dobre sa prispôsobujú telu a majú ortopedické vlastnosti. Zvládajú aj vysokú nosnosť, preto sú vhodné pre ľudí s vyššou váhou.  Aký rošt je pod taštičkový matrac ten najlepší? Jednoznačne latový rošt. Tieto matrace majú tiež ortopedické vlastnosti a sú odporúčané ortopédmi. 

Tak čo, už si budete vedieť vybrať aký tip matracu je pre vás vhodný?
Ak vášmu zvolenému matracu doprajete starostlivosť, tak vám vydrží aj niekoľko rokov.
Po určitom čase sa môže materiál zničiť a znehodnotiť, a preto je vtedy dobre zvážiť výmenu za nový.
Správny výber roštu je tiež dôležitý ukazovateľ pre kvalitu a výdrž matracu.
Ak si s niečím však nebudete vedieť poradiť, ozvite sa nám. Veľmi radi vám pomôžeme či už s výberom alebo správnym nasmerovaním pri kúpe matraca.

Podobné články: