Ako často a správne čistiť matrac?

Ako často a správne čistiť matrac?

Pravidelne meniť a prať posteľnú bielizeň nie je pre asi väčšinu z nás problém. Vnímame to ako prirodzené a nutné, aby sme sa v našich posteliach cítili príjemne a najmä čisto. Veď predsa strávime spánkom až tretinu nášho života! Ale čo taká starostlivosť o matrac, na ktorom spíme? Venujeme mu takisto dostatočnú starostlivosť podobne ako našim návliečkam? 

Mnohí z nás pravdepodobne len vymeníme plachtu, operieme návliečky ale zabudneme, aké dôležité je postarať sa aj o matrac. Mylnou predstavou mnohých je, že ak je matrac prekrytý plachtou, nie je nutné ho pravidelne čistiť. 

Kladiete si aj vy otázku “ako vyčistiť matrac?”, aby bolo prostredie v ktorom spíte dôkladne čisté a hygienické? Poradíme vám jednoduchými ale účinnými tipmi.

Akonáhle sa rozhodnete pre zmenu posteľnej bielizne, zaraďte súčasne do tejto činnosti aj čistenie matraca. Ako prvé by ste mali matrac dôkladne povysávať. Pri vysávaní dobre padne nadstavec na čalúnenie, ktorý zabezpečí ešte detailnejšie čistenie. Venujte pozornosť aj bokom matraca, všetkým lemom a švom, aby ste sa dostali k všetkým nečistotám a prachu, ktoré môžu byť nositeľmi prachových roztočov. 

Zbavte sa všetkých škvŕn

Po dôkladnom vysatí, nastal čas zamerať sa na lokálne čistenie všetkých škvŕn. Tých sa zbavíte pomocou jemných pracích prostriedkov alebo saponátov na riad, prípadne môžete zvoliť čistiace prostriedky s obsahom enzýmov. Pri takomto čistení dávajte pozor na veľké množstvo vody. Matrac by ste mali navlhčiť ale nie premočiť, pretože tak môžete poškodiť pamäťovú penu a celkovú celistvosť matraca. Po vyčistení a navlhčení, nechajte matrac dôkladne vyschnúť na vzduchu. Ako pomôcku k rýchlejšiemu schnutiu a taktiež zbaveniu zápachov, vám skvelo pomôže sóda bikarbóna. Posypte matrac sódou bikarbónou a nechajte ju pôsobiť niekoľko hodín. Jedlá sóda rozkladá kyselinu a absorbuje všetku vlhkosť a zápach. Zvyšnú sódu bikarbónu, ktorá sa nevstrebala, ešte raz dôkladne povysávajte.

Vyčistite matrac až do hĺbky vlákien

Keď sú škvrny príliš hlboké a zaschnuté, pravdepodobne nebude stačiť vyčistiť ich len čistiacim prostriedkom a kefou. Ďalším riešením, ktoré zaručene pomôže, je tepovanie matracov. Ak nedisponujete tepovačom, budete sa musieť obrátiť na služby, ktoré sa zaoberajú týmto typom čistenia. Tepovanie vám umožní vyčistiť matrac až do hĺbky vlákien, bez jeho poškodenia.

Nezabudnite na ochranu matraca

Po kompletnom vyčistení a preschnutí matraca, je skvelým pomocníkom ochrana na matrac. Pred tým, ako matrac prekryjete plachtou, použite chránič, ktorý v budúcnosti uľahčí čistenie a ochráni pred rozliatím, nečistotami a inými nepríjemnosťami. 

A na záver, keď je váš matrac dokonale čistý, nachystajte vaše obľúbené, čisté a voňavé obliečky a užívajte si pocit čistoty. Nezabúdajte, čistý matrac, ktorý je hygienický a bez škvŕn výrazne zlepší nielen pocit ale najmä kvalitu vášho spánku.  

Pýtate sa ako často čistiť matrac hĺbkovo? Takéto dôkladné čistenie by ste mali uskutočňovať pravidelne každých 6 mesiacov. Čo však môžete pre čistotu vašej postele robiť ešte častejšie, je vysávať ho a nechať vyvetrať vždy, keď sa rozhodnete zmeniť posteľnú bielizeň.