Bolesť chrbta a správny matrac

 02.23.2022   Ako vybrať matrac
Bolesť chrbta a správny matrac

Mávate často boľavý chrbát? Návšteva másáží, terapeutov a fyzioteraputov sú ako na bežiacom páse a pomáhajú iba na chvíľu? Ak ste odpovedali áno, možno sa za týmto problémom skrýva niečo iné. 

V dnešnej dobe sa čoraz viac ľudí sťažuje na bolesť chrbtice.  Chrbtica je jednou z najdôležitejších častí nášho tela a preto by sme o ňu mali dbať. To ako sa k nej niekedy správame jej nemusí prospievať. Dlhé vysedávanie za počítačom, nesprávne držanie tela a minimum pohybu. Takýto životný štýl je pre chbtice nesprávny. Bolesť chrbta vo väčšine prípadov môže súvisieť s nesprávnym matracomKvalitný matrac je prospešný nielen pre fyzické zdravie, ale aj psychické.  Veď predsa spánok je taký dôležitý a často sa na jeho dôležitosť zabúda.

Aký matrac na boľavý chrbát?

Výber matracu na boľavý chrbát závisí od bolesti kde sa práve vystiera.

Bolesť hrudnej chrbtice - Táto bolesť je veľmi nepríjemná a zväčšej miery môže človeka potrápiť. V prvom rade môžu pomôcť rehabilitácie alebo zmena životného štýlu. Avšak zamerajte sa aj na zmenu matraca. Skúste zvoliť tvrdší matrac, ktorý pevne drží vaše ramená. Matrac do ktorého sa celý zabárate môže vašu bolesť ešte viac zhoršovať.

Bolesť krčnej chrbtice - Krčná chrbtica bolí ľudí najviac. Máme sedavé zamestatnania, pozeráme hodiny do mobilov a celkovo zle držíme telo. Aj nesprávna chôdza neprospieva chrbtici. V neposlednom rade môže byť bolesť krčenj chrbtice spôsobená taktiež nesprávnym matracom a nedostatočnou podporou krku. Skúste zvoliť anatomický vankúš, ktorý dodá chrbtici vhodnú oporu. 

Bolesť krížovej chrbtice a bedier - Ak spíte zvyčajne na boku a trpíte bolesťami krížov a bedier, táto poloha nemusí byť pre vás. Zvyčajne táto bolesť striela do krížov a bedier, môže byť z príliš tvrdého matracu. Zámena matracu za mäkší, môže výrazne pomôcť a zlepšiť vaše zdravie.

Vieme, že cvičenie neobľubuje každý, ale môže výrazne pomôcť aj boľavému chrbtu. Nejedná sa o náročné cvičenie, ale pozvoľné zdraviu prínosné cviky na zdravý chrbát..

Čo tak skúsiť tieto cviky na zdravý chrbát?

1.Dvíhanie panvy - Ľahnite si na chrbát, pokrčte nohy a ruky dajte k telu. S nádychom zľahka dvihnite panvu a chrbát smerom nahor. V tejto polohe ostante pár minút a s výchychom sa vráťte do východiskovej polohy.

2.Kobra - Lahnite si na brucho a v najvyššej polohe zdvihnite ruky nad podložku tak, že končeky prstov smerujú nahor. Poriadne sa zhlboka nadýchnite a mierne hlavu zakloňte dozadu. Pokúste sa v tejto pozícii zostať asi 20 sekúnd a potom opatrne s výdychom povoľte.

3. Mačací chrbát - Dajte sa na štyri a ruky rozprestrete na podložku. Pozerajte priamo pred seba. Nadýchnite sa a pomaly chrbát ohnite nadol. Následne vydýchnite a chrbát ohnite nahor. Tuto pózu môžete opakovať viackrát. 

4.Pozícia dieťaťa - Dajte sa na štyri, akoby ste išli robiť mačaciu pozíciu a nohy a kolená prisuňte k sebe a následne si na ne sadnite. Ruky predpažte pred seba a natiahnite sa. V tejto pozícií zotrvajte toľko, koľko budete potrebovať.

5.Zakláňanie hlavy - Aj klasické zakláňanie hlavy môže výrazne pomôcť. Tento cvik môžete robiť aj v práci ak sedíte pred počítačom.

6. Krúženie plecami - Tento cvik je tiež vhodný, ak pracujete pri počítači a chcete sa trochu natiahnuť. Jemnými krúživými pohybmi hýbte ramenami dopredu a dozadu.

Aký je najlepší matrac na boľavý chrbát?

No predsa ten, ktorý vám nespôsobuje zdravotné ťažkosti. Pomôže aj zmena životosprávy a viac pohybu. Ak pracujete z domu pri počítači, viac krát sa postavte, zacvičte si, jemne sa natiahnite, choďte si pre vodu alebo si ľahnite na chvíľu na cvičiacu podložku a urobte cviky, ktoré sme vám ukázali. Namiesto trávenia času pred televízorom sa choďte radšej prejsť alebo zabehať.

Veríme, že sme vám dostatočne poradili a prajeme vám veľa zdravia. Pokiaľ si budete vyberať matrac na základe vašich zdravotných ťažkostí, nezabudnite sa obrátiť na nás. Sme tu pre vás.

Podobné články: