Domáce recepty na dobrý spánok

 11.10.2021   Spánok
Domáce recepty na dobrý spánok

Určite poznáte ten pocit, keď nemôžete v noci zaspať. Prevaľujete sa zo strany na stranu a myšlienky vám hemžia vo svojej mysli. Pre tých, ktorí nevedia rýchlo a efektívne zaspať prinášame zopár domácich receptov na dobrý spánok.
Ak sa však poruchy spánku dejú opakovane, je lepšie navštíviť a poradiť sa s odborníkom.

Čo pomáha na dobrý spánok?

Tu vám prinášame zopár tipov a domácich receptov pre dobrý spánok:

  • Teplé mlieko s medom - Tento recept  pozná určite každý. Je to presne recept, ktorý dávala babička deťom, keď ste nevedeli zaspať. Stačí zohriať mlieko v starom smaltovanom hrnčeku a pridať med. Vypiť ešte teplé a šup do postele. Tým, že mlieko obsahuje látku aminokyselinu L-tryptofan, priaznivo vplýva na mozog. Podieľa sa na tvorbe serotonínu a s prichádzajúcou tmou klesá jeho produkcia a prichádza melatonín, ktorý ovplyvňuje dobu spánku.
  • Makové “mlieko” - Ak nemôžete piť mlieko (z dôvodu intolerancie) môžete skúsiť aj mak a to v podobe makového “mlieka” (stačí rozmixovať 2 lyžice maku s 200 ml vody a precediť) alebo použiť makový olej. Mak tiež podporuje prirodzený cyklus bdenia a spánku vďaka tomu, že obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, ktoré vplývajú na dobrý spánok.
  • Harmančekový čaj - Pri poruchách spánku sa využíva aj sila byliniek. Medzi čaje na dobrý spánok spadá aj harmanček. Harmanček je skvelá bylinka, ktorá sa využíva pri nespavosti. Zlepšuje kvalitu spánku a má v sebe upokojujúce účinky. Má aj protizápalové vlastnosti a priaznivo pôsobí aj pri depresiách a úzkostiach. Harmanček stojí za vyskúšanie. Stačí zapariť 1 čajovú lyžičku harmančeka v 200 ml vody, nechať odstáť 10 min luhovať a popíjať pred spaním.
  • Medovkový čaj - Tak isto ako harmanček, aj medovka pôsobí na kvalitu spánku. Taktiež pomáha na depresie a úzkosti. Stačí si pred spaním zapariť 1 čajovú lyžičku sušenej medovky v 200 ml, nechať luhovať 10 minút a pomaly popíjať pred spaním.
  • Rooibos - Spomenieme ešte tento skvelý čaj, ktorý neobsahuje kofeín. Je vhodný pre deti a tiež priaznivo pôsobí na spánok a nervový systém. Odporúča sa aj deťom aj tehotným ženám. Obsahuje veľa minerálov a vitamínov. Oplatí sa siahnuť po sile prírody.
  • Aromaterapia - Za aromaterapiou je tiež mnoho ukryté. Existujú aromaterapické oleje, ktoré si možno natrieť na reflexné body alebo dať do aroma odparovačov vo vašej spálni. Medzi aromaterapické oleje, ktoré pomáhajú so spánkom a zrelaxovať sú levanduľa, rozmarín, šalvia, medovka, harmanček a bergamot.
  • Levanduľa - Nemôžeme zabudnúť ani na levanduľu. Keď už sme ju načali v aromaterapii treba spomenúť jej benefity pre telo. Účinky levandule sú veľmi silné a priaznivé pre naše telo. Pôsobí upokojujúco, pomáha pri depresiách a úzkostných stavoch. Využíva sa hlavne v kozmetike pri masážach na upokojenie a zrelaxovanie mysle. Pomôže aj pri zaspávaní. Stačí si nakvapkať olej na reflexné body alebo dať si sušenú levanduľu do vrecúška a zaspávať s ním.
  • Meditácia na dobrý spánok - Ak sa vám nedarí v momente zaspať. Pomôže aj meditácia pred spaním. Stačí si vytvoriť ideálne miesto, zapáliť sviečky, vytvoriť útulnú atmosféru. A začať meditovať. Meditovať môžete aj na posteli alebo útulnej podložke na zemi. Najlepšie je však meditovať už rovno v posteli. Možno sa vám podarí aj zaspať. Niektorí ľudia si púšťajú aj meditačné melódie na zaspávanie, ktoré si môžete pustiť na určitý čas. V dnešnej dobe sú často využívane na meditáciu aj rôzne aplikácie.
  • Úprava jedálnička - Pred spánkom by ste vyslovene nemali jesť ťažké a tučné jedlá. Najlepšie si je dať nejaký šalát, ovocie alebo malý snack. Taktiež úprava celkového jedálnička je veľmi prospešná. Stačí pridať viac ovocia, zeleniny, orechov a semienok do stravy. Určite sa však vyhnite káve, ktorá v sebe obsahuje prirodzene kofeín. Ten totiž tiež veľmi spánku nenapomáha.
  • Dobré miesto na spánok - Miestnosť pred spaním by mala byť dobre vyvetraná. Mali by ste v nej mať poriadok, aby ste sa cítili dobre. Odstrániť rušivé svetlá alebo predmety, ktoré môže spánok narúšať.
  • Brať postel ako miesto na spanie - Neberte posteľ ako priestor na pracovanie alebo pozeranie televízora. Snažte sa vyhnúť používaniu tabletu alebo telefónu pred spaním. Aj tieto bežné veci, ktoré si možno neuvedomujete, môžu veľmi ovplyvniť váš spánok.
  • Vytvoriť si spánkový harmonogram - Človek by mal spať 7 hodín denne. Pred spánkom si urobiť bežnú rutinu ako umyť si zuby, obliecť si pyžamo. Najlepšie by bolo ísť spať každý deň v rovnakom čase a takisto aj vstávať v tom istom čase. Mali by ste sa vyhnúť zdriemnutiu počas dňa, ktorý tiež môže narušiť kvalitu spánku.
  • Kvalitný matrac - V neposlednom rade kvalitu spánku ovplyvňuje aj kvalitný matrac. Lebo aj tu platí Kvalitný matrac = kvalitný spánok. Ľudské telo je počas dňa vystavené stresu a únave, preto potrebuje zdravý spánok a práve preto sú tu naše matrace. Naše matrace sú ideálne pre kvalitný spánok a hlavne naša línia DreamBed.
    Sú vyvinuté na dokonalý oddych a relax počas spánku. Poskytujú komfort a sú ideálne pre každého. Sú aj vo veľkosti pre deti, takže sa nemusíte báť, že im nebudú sedieť. Veľkým plusom je to, že sú vyrobené na Slovensku a tak môžete podporiť náš slovenský trh. Každý matrac ukrýva v sebe skrytý príbeh.

    https://www.matracelema.sk/matrace/94-1366-matrac-torysa.html#/84-rozmery-90x200cm

    https://www.matracelema.sk/matrace/95-1399-matrac-springalfa.html#/84-rozmery-90x200cm

    https://www.matracelema.sk/dreambed/97-1476-matrac-stressfree-l-vyska-24-cm.html#/84-rozmery-90x200cm

“V každom našom matraci sa ukrýva príbeh, ktorý stojí za kvalitným spánkom. Presvedčte sa sami v popisoch produktov a jeho samotnom využití.”

Podobné články: