Antialergický vankúš: Aký vankúš je vhodný pre alergikov?

 09.10.2021   Vankúše , Zdravie
Antialergický vankúš: Aký vankúš je vhodný pre alergikov?

Chcete zistiť, či sa vo vašom dome nachádzajú roztoče? Čo tak si na kontrolu zavolať alergikov, ktorým ich prítomnosť jednoznačne neunikne? Pre mnohých ľudí je alergia na roztoče nočnou morou a niet sa čomu diviť. Cítiť sa nekomfortne vo vlastnom dome, kde sa okrem nás nachádzajú aj neželaní návštevníci, jednoznačne znepríjemní život každému. Bojovať proti týmto takmer okom neviditeľným pavúkovcom, býva často ako beh na dlhé trate. Ako sa takáto alergia prejavuje a ako ju čo najviac eliminovať? 

Mnoho alergikov sa domnieva, že ich alergickú reakciu spôsobujú samotné roztoče. To však nie je úplná pravda. To, čo spôsobuje nepríjemné alergické prejavy je trus, ktorý roztoče produkujú, a ktorý vyvoláva slzenie očí, kýchanie, spôsobuje kožné problémy, nádchu a v niektorých prípadoch aj astmu. Prachové roztoče, ktoré sú nositeľmi týchto ťažkostí, nezanechávajú na koži uhryznutia ako napríklad posteľné ploštice, no i tak sú otravnými spolubývajúcimi. Alergia na roztoče je ako každá iná alergia. Imunitný systém človeka prehnane reaguje na výlučky týchto článkonožcov, ktoré sa šíria najmä vzduchom a preto je najbežnejším prejavom takejto alergie práve kýchanie, kedy dôjde k podráždeniu nosovej sliznice. 

Kde sa takéto roztoče vyskytujú?

Obľúbeným miestom, kde sa roztoče zoskupujú, sú práve hlboké miesta v matracoch, kde majú dostatok tmy a tepla. Zvyknú vychádzať na povrch matracov práve v našej prítomnosti preto, lebo im súčasne vytvárame ideálne teplo a zároveň sa živia našou odumretou kožou, kvôli čomu sa radi udomácňujú v našich posteliach. Okrem postelí je dobré mať pod kontrolou aj stav našich kobercov, šatníkov, a čalúneného nábytku, pretože aj tieto miesta obľubujú. Predovšetkým je dôležité však dbať na správnu starostlivosť o našu posteľ a matrace. Ideálne je ich minimálne 2x ročne poriadne vytepovať.

Ako sa proti ním chrániť?

Najjednoduchším riešením, ako sa vyhnúť problémom s roztočmi, je správny výber matracov, posteľného povlečenia a vankúšov. Na trhu dnes našťastie môžeme nájsť množstvo druhov matracov pre alergikov a antialergických vankúšov. Od bežných sa líšia tým, že špeciálne pevne tkaná látka, ktorou disponujú, zabraňuje prenikaniu roztočov do postele. Najvhodnejšími alternatívami sú latexové alebo penové matrace, ktorých zložitá štruktúra zabezpečuje, že v nich roztoče a baktérie nemajú šancu prežiť. Tieto matrace sa vyznačujú dlhou životnosťou a dobrou schopnosťou odvetrávania, vďaka čomu nedochádza k zadržiavaniu vlhkosti v matracoch, ktoré je pre roztoče obľúbené. Okrem toho štruktúra poťahu týchto matracov, zabraňuje prenikaniu odumretej kože dovnútra matraca, takže sa roztoče nemajú čím živiť. Pri výbere matraca by ste súčasne mali rozmýšľať aj nad výberom kvalitného antialergického vankúša, aby ste zabezpečili kompletnú ochranu pred alergiami a roztočmi. Výplň antialergických vankúšov je takisto tvorená špeciálnym materiálom, ktorý zabraňuje množeniu a prenikaniu roztočov a funguje ako fyzická bariéra

Na to, aby ste sa však úplne alebo aspoň do čo najväčšej miery zbavili roztočov, nestačia len matrace a vankúše pre alergikov. Rovnako dôležitá je následná starostlivosť o posteľnú bielizeň. Nemôžete zabúdať na pravidelné pranie na minimálne 60 °C, aby ste sa zbavili všetkých baktérií a alergénov. Keďže roztoče nie sú problémom iba postelí ale aj iného nábytku a doplnkov, do čo najväčšej miery je dôležité pravidelne čistiť a tepovať  aj koberce či čalúnený nábytok, ktoré môžu byť rovnakým zdrojom týchto problémov. Skvelým pomocníkom v boji proti alergiám na roztoče sú napríklad vysávače s HEPA filtrom. Jeho úlohou je zachytávať aj tie najjemnejšie častice, kam jednoznačne trus roztočov patrí,  ktorý nedokázali zachytiť ani predošlé filtre. Nakoľko sa roztoče viac vyskytujú vo vlhkom prostredí, ďalším opatrením, ktoré môžete prijať, je zadovážiť si čističku a zvlhčovač vzduchu, ktorá zabezpečí optimálnu vlhkosť v domácnosti. Nie každý zvlhčovač však slúži na čistenie vzduchu aj proti roztočom, preto je dôležité vyberať tú, ktorá disponuje certifikáciou pre alergikov s veľmi jemným filtrom.