Vysoká posteľ. Aká je správna výška?

 12.16.2021   Postele
Vysoká posteľ. Aká je správna výška?

Dôležitý parameter pre kvalitný spánok je aj správny výber postele. Pri výbere by ste sa mali zamerať aj na výšku postele. Výška závisí od mnoho faktorov. Preto sme sa rozhodli dať vám tipy a rady, ako si vybrať správnu postel.

Správna výška postele sa určiť nedá jednoznačne. Všetci sme iní a pre každého platia iné pravidlá. Avšak pri výbere sa treba odraziť od vašich mier. Všetko však samozrejme závisí od toho čo preferujete. Čím je človek starší, tým by mala byť jeho posteľ vyššia, hlavne z dôvodu lepšieho ukladania spánku a vstávania. Nižšie postele sa odporúčajú deťom a mladším ročníkom, ktorým vstávanie nedáva toľko námahy.

Ako sa dá z nízkej postele spraviť vysoká?

Po čase môžete zistiť, že vaša posteľ nevyhovuje vašim preferenciám a je nízka. Z nízkej postele sa dá urobiť vysoká posteľ, len výberom vyššieho matraca. Kúpou vysokého matracu môžete predísť problémom, ktoré ste mali pri nízkej posteli. 

Ako teda určiť správnu výšku postele?

Norma výšky postele je cca v rozmedzí 42 - 48 cm. Neexistuje však priama norma, pretože ľudia sú rozliční. Nie je dobré ak je postel príliš vysoká a ani ak je príliš nízka. My sa riadime pravidlom zlatý stred. Výška osoby hrá hlavnú rolu, ale my odporúčame merať výšku postele podľa výšky stoličky. Ak sa vám dobre sedí na kuchynskej stoličke, stačí ju len odmerať od spodu a podľa toho si vybrať výšku postele podľa vášho gusta.

Ďalším faktorom, ktorý môže pomôcť pri správnom výbere výšky postele je, že si sadnete na postel, ktorú máte a všimnete si ako máte nohy položené na zemi. Ak sedíte pohodlne a vaše stehná s predkolením sú v pravom uhle, tak ste našli tú správnu výšku.

Pri výbere postele by ste nemali zabúdať aj na vašich partnerov. Ak máte rozličné výšky, treba hľadať zlatý stred. 

Aké sú výhody vysokej postele a pre koho je určená?

  • na vysokej posteli sa udrží viac tepla
  • nevíri sa okolo nej prach, čo môžu oceniť alergici
  • lepšie sa pod ňou upratuje napr. s vysávačom

Vysoká posteľ by mala byť predovšetkým jasnou voľbou pre tehotné ženy, seniorov, osoby trpiace s pohybovým aparátom a všetkých, ktorí trpia vysokým tlakom.

Aké sú výhody nízkej postele a pre koho je určená?

  • bližšie k podlahe je väčšia zima, čo ocenia hlavne ľudia počas leta
  • pre rodiny s deťmi sú bezpečnejšie
  • lepší pocit pri spánku pre osoby, ktoré chcú byť viac pri zemi

Nízka posteľ je určená pre deti, mladšie ročníky alebo ľudí, ktorí sú nízky, pretože nemajú problém so vstávaním a sú pomerne nízky.

Ak máte nesprávne určenú výšku postele, tak môžu trpieť hlavne vaše kĺby a vaša chrbtica. Výber nesprávnej postele, napríklad pre deti, môže viesť k pádu z nej a takisto treba dávať pozor aj pri starších ľudoch, aby si nenamáhali klby.

Preto by ste mali dbať na správny výber postele a jej výšku. Zdravie je prvoradé. S tým vám vieme pomôčť aj my www.matracelema.sk. Neváhajte sa nám ozvať, matrace vám ušijeme na mieru.

Podobné články: